yoga stijlen

Ashtanga Vinyasa

Ashtanga Vinyasa Yoga is een dynamische, intensieve vorm van yoga (Yang) en bestaat uit yogaseries. Er zijn er in totaal 6 en je begint met het leren van de eerste serie, the Primary series. Je oefent dus dezelfde oefeningen (asana’s) achter elkaar, waardoor relatief snel kracht en flexibiliteit wordt opgebouwd. In deze vorm van yoga worden de de asana’s aan elkaar verbonden door het gebruik van vinyasa’s, zodat er een flow van bewegingen ontstaat. Bovendien wordt de ademhalingstechniek Ujjayi breath gebruikt. Deze laatste zorgt voor focus en maakt het gemakkelijker om verdieping in de houdingen te vinden. De serie biedt ook een goede basis om zelf (thuis) mee te kunnen oefenen.

Hatha yoga

Hatha yoga is de “moeder” aller yogastijlen. Hatha is een stroming zonder duidelijke oprichter of goeroes. Daardoor is het heel toegankelijk voor iedereen, er bestaan verschillende vormen van Hatha yoga, zachter of sterker. Uit Hatha yoga zijn vele andere stijlen ontstaan die meestal wel een oprichter of goeroe kennen. In Hatha yoga staan asana’s (houdingen) los van elkaar. Tijdens een houding komen aandacht en adem bij elkaar en ontstaat er bewustwording van je lichaam. In elke houding gaat het over in het hier en nu zijn, in houdingen bewegen zonder forceren, in een houding blijven, ademen met inspanning en ontspanning op de juiste plek. Het gaat niet over prestatie, maar over de ervaring in het ergens naartoe bewegen. Uiteindelijk worden dan lichaam en geest met elkaar verbonden in de fysieke inspanning en beweging.

Restorative yoga

Restorative Yoga is een “Yin” vorm van Yoga. Het is een passieve vorm van yoga die geschikt is voor beginners en gevorderden. Het wordt ook wel eens “ the Yoga of non-doing” genoemd. Het idee achter Restorative Yoga is het ervaren van totale ontspanning van je lichaam waardoor herstel van je energie optreedt. Het is toegankelijk voor iedereen. Met name mensen met blessures of beperkingen in hun lichaam, chronische pijnen of zelfs burn-out klachten kunnen veel baat hebben bij restorative yoga. Asana’s worden voor enkele minuten aangehouden, maar we ondersteunen het lichaam met hulpmiddelen (props) zoals bolsters, kussens, dekens, blokken of andere hulpmiddelen die je prettig vindt. Daarbij is er totaal geen inspanning van de spieren: totale ontspanning en loslaten. Het fysieke lichaam is in maximale staat van comfort dat is het uitgangspunt en dat is alleen mogelijk door het gebruik van de hulpmiddelen. Ons fysieke lichaam krijgt hierdoor het signaal van veiligheid en comfort wat wordt opgevangen door ons zenuwstelsel en dit resulteert in herstel en heling van lichaam en geest.

Yoga Nidra

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je niet uitgerust bent, ondanks dat je goed slaapt? Het gevoel dat je fysiek en mentaal niet echt tot rust kan komen in je vrije tijd omdat er dingen in je hoofd blijven hangen en er altijd “iets te doen is”. Alles om je heen gaat door en we vergeten soms dat we ook echt rust nodig hebben, om te herstellen en vooral op te laden. Door ons drukke leven is het soms lastig om dan echt dat rustmoment te nemen, die ons helpt om te ontspannen en onze batterij weer volledig oplaadt. Vaak gunnen we het onszelf ook niet ècht dat moment met onszelf in ontspanning. Herken je dit? Dan kan Yoga Nidra. Dit is een yoga vorm, die ook wel “slaapyoga” wordt genoemd. Echter tijdens de les val je niet in slaap, maar blijf je alert. Het is een geleide ontspanning, waarbij je je bewustzijn op het punt tussen waken en slapen brengt. Hierdoor kan je compleet ontspannen. Bij het beoefenen van Yoga Nidra werk je op een systematische manier naar complete ontspanning toe. Ontspanning die het lichaam nodig heeft om spanningen los te laten en zich te herstellen; fysiek, mentaal en emotioneel.

Body Balance

BODYBALANCE™ is een les die de bewegingen uit yoga, tai chi en pilates combineert. Het is geen yogales, maar een goede manier om op een veilige manier kennis te maken met oefeningen uit yoga en pilates. Het is een les die je helpt je hele lichaam sterker en flexibeler te maken. Het controleren van je ademhaling is onderdeel van alle bewegingen en er worden altijd genoeg opties voor beginnende deelnemers aangeboden, zodat je langzaam kan opbouwen in de oefeningen. De variatie in BODYBALANCE zorgt ervoor dat ook mensen die al bekend zijn met traditionele yoga erg genieten van het programma.