Kleur bekennen

Het grote witte vel met papier past precies op mijn bartafel in de keuken. Een stapeltje met knipsels ligt ernaast te wachten….. Vandaag gaat het dan eindelijk gebeuren, ik ga mijn Vision board tot leven roepen en eindelijk een collage van mijn onbewuste en bewuste wensen samenvoegen en vooral zichtbaar maken. Ik heb dit vaker gedaan. Maar dit keer liggen de knipsels al heel lang te wachten. Al veel eerder heb ik ze met enthousiasme gescheurd en gekozen. Echter, ik heb ze tot vandaag nog niet opgeplakt. Best vreemd realiseer ik mij. Ik voel, als ik naar het witte vel kijk, dat er wat begint te kriebelen in mijn buik, ik voel een beetje zenuwen, serieus…waar gaat dit over? Maar als ik een keer diep ademen en rustig voel, snap ik waarom ik het eigenlijk onbewust zo heb uitgesteld. Dit stapeltje met knipsels gaat mijn spiegel zijn voor het komende jaar. En wel na een periode van veel emoties, verwerking, afstand nemen en opkrabbelen. Ze gaan mij telkens weer, als ik ernaar kijk, herinneren waar ik heen wil en ineens komt dat heel dichtbij. Langzaam verdwijnt de kriebel terwijl ik start met sorteren, passen en meten en verandert mijn gevoel weer in enthousiasme en zo leg ik met een fijn muziekje op de achtergrond, mijn collage voor de komende tijd. Elk stukje dat ik leg laat zien hoe alles samenkomt en ik merk hoe blij mij dit beeld maakt. Geen reden tot zenuwachtig zijn.

Nog niet zo lang geleden, was het voor mij moeilijker om mijzelf dit proces, het creëren van een fijn vooruitzicht, opnieuw te gunnen. Ik zat op een verdrietige, donkere plek en het kostte mij veel om diep te kijken in mijzelf en weer te gaan voelen wat ik eigenlijk echt wil en wie ik wil zijn. En eerlijk, dat is ook niet iets wat van vandaag op morgen lukt. Meestal heb je daar meerdere kleine stapjes voor nodig. Maar ja, de factor tijd zit daarbij vaak erg in de weg. Het is een mooi concept “tijd”, echter denk ik dat de meeste mensen het gevoel hebben dat zij niet genoeg tijd hebben. Ook ik soms niet, overigens. Als ik moeilijkere tijden meemaak, komt dat stukje bij mij terug en mag ik weer tegen mijzelf zeggen dat er altijd tijd genoeg is. Ik mag tijd nemen voor de volgende stap. Daarom staat er waarschijnlijk op mijn Vision board ook de tekst “waarom hebben we toch altijd zo’n haast”. Oef, haast is lang een groot thema in mijn leven geweest. Nu kan ik het hardop zeggen, maar vroeger zag ik het niet. Op mijn collage staan ook woorden als Heden, Toekomst, Begin en Live Mindfully. Allemaal zaken die je aan tijd zou kunnen verbinden. Echter staat er ook “Gun jezelf flow”. Nu snap ik dat alles in mijn leven mag en kan ontstaan vanuit zijn, vanuit bewustwording, vanuit rust en vanuit mijn onderbuik.  Als mens hebben we meestal onbewust de wens dat alles zo blijft als het is, maar het leven beweegt, er gebeuren leuke en minder leuke dingen. Het besef dat dit ervoor zorgt dat wij als persoon groeien en bewegen is voor mij inmiddels een mooi besef. Ik zeg bewust mooi, want makkelijk is bewegen en verandering niet altijd. Het brengt ook vaak pijn met zich mee. Het wegduwen van deze pijn, het tegen mijzelf zeggen dat het “nu wel genoeg is”, heeft mij weet ik nu inmiddels niet geholpen. Het aankijken van dit stukje in mijzelf middels yoga, meditatie, ademen en ook middels Cranio Sacrale therapie heeft mij de stapjes gegeven die nodig waren om weer opnieuw te gaan zien, dat ik wil leven vanuit mijn hart en vanuit mijn ziel. Niet aangepast aan de wensen van anderen, maar gewoon zoals ik ben.

Ik kijk naar mijn Vision board en plotseling voel ik dat ik hiermee mijn kleur beken. Aan mijzelf maar ook aan iedereen die dit Vision board zal zien, het staat immers zichtbaar in mijn woonkamer, zodat ik er dagelijks contact mee kan houden. Welke kleur beken ik eigenlijk, vraag ik mijzelf?  Die van vertrouwen, energie, groei en vrijheid, de kernwaarden waar ik voor sta. Na lange tijd ben ik weer terug bij mijn gevoel, ben ik in het nu, mag ik zijn wie ik ben en mag vanuit dat stuk mijn toekomst zich ontvouwen. Fijn om te weten dat er altijd beweging mogelijk is. Vooral als ik luister naar mijzelf, blijf bij mij zelf en zorg voor mijzelf. 

Kleur bekennen